/Home/Aku/

Monday, November 26, 2012

Tutorial Halfmoon Sakura Beads D.I.Y

Assalammualaikum ...

So, I noticed this halfmoon shawl were pretty gorgoues, but somehow I believed most of us was a bit hesitate when talk about the price. It's quite expensive isn't, well, of kosla untuk orang yg agak kureng ekonomi sikit mcm aku la. So for the very first time I am making this Tutorial Halfmoon Sakura Beads which is absolutely D.I.Y. But I advice all those lovely women out there who would like to try this D.I.Y is extremely complicated, even this one that I make myself  is the least complicated kind of.
* D.I.Y tu maksudnya Do it yourself, ak pn dlu tk taw terms ni, syukurlah ada en google

Okay, now lets get started...

1. MEASUREMENT

Ni adalah Halfmoon yg telah siap ( pic 1). Ukuran yg ak pnya ni 170 cm x 55 cm. But I strongly recommended 170 cm x 75 cm/ or at least 70 cm, yg ak buat ni my first trial, and the truth is klaw potong tinggi 55 cm, agak pendek la... So remember the measurement suppose to be 170 x 75 cm . 

Potong halfmoon mcm lebih kuarng mcm dlm gambar (pic1) guna pembaris lengkung ( pic 2) yg tailor slalu guna. Yang atas tu jahit/ strictly atas sahaja ( pic 3), then dari lengkung ke lengkung satu lagi just matikn benang guna lilin, nnti dia akan jd nice curly2, so bakar kena hati2, ok. Kalau rajin bolelah jahit labuci pla, n of koslah penat
                        
                                                                     (pic1)

                           

                                                                 (pic 2)


                                                                  ( pic 3)

                                     



2. FABRIC
Type of fabric used is Chiffon, I don't no what kind of chiffon, tpi klau beli kat kedai kain, yg ak tahu harga dia RM 6/ m, takpun cakap ja utk buat tudung, tapi jgn salah ambil chiffon inner pla, becos law chiffon inner sangatlah nipis n nak jahit beads nnt I am not sure about that. So klaw yg nipis sngt tu jgn ambk. Use u sense babe...

3. PATTERN
This is my simplest pattern, if u google, you will find there's a lot of very complicated pattern, this one kinda simplest, but it depends on urself. Peringatan ok, nak lukis corak ni jangan guna pensel susah nak tanggal, guna kapur m'jahit tu. * actli b'kakai jga jahit benda ni... tpi klaw suka buat lagi b'cabang2, pandai2lah tambah ranting tu.



4. BEADS
Most of halfmoon shawl used sakura beads, and whether they are using those tiny ball kinda beads or sequin ( labuci). Aku lagi suka guna labuci n dlm tutorial ni pn guna labuci juga. So kat bawa ni ak letakkn contoh sakura beads close up. Nant klaw nak buat pandai2lah decide nak sakura bead besar mana nak tempek kat atas tu. Ok yg paling penting nak buat bunga tu kena guna Labuci PIRING nama dia, base dia tu klaw guna guna labuci yg flat abis pn ble jga atau   t'balikkan labuci piring tu jadi base. Btw ak rasa labuci yg ak guna ni labuci kecik kot, yg kita selalu nampk tu medium pnya, maybe la 80 % btul... hehe






Kedai aksesori m'jahit tmpat ak ada jual mcmni ( Beads warna biru, ni labuci size medium), dia kira metre la. So klau rasa susah sngt nak jahit trus, ble jahit kat kain dlu, buat mcm ni, then jahit balik... tapi tahap kerumitan tkdelah b'kurangan... sama je...




So that all untuk Tutorial Halfmoon Sakura Beads D.I.Y. I am sure when finish, you gonna be so proud with urself.... tapi takda lah smpai raik... dah buat benda ni, ko boleh save 80 % daripada beli kat luar sana, tu kebaikannya. Lagi satu u just explore urself dear. Kos kain je just rm 12, beads2 semua tu adalah dlm rm 10 pling bnyk pun. Okay I hope this tutorial will help anyone who is D.I.Y lover out there. 

Monday, October 8, 2012

It's been a while

So I had exam today, We just do our best because we really don't have time for revision, don't even have time for weekend when all the time in weekend was about in field, running, playing and just a lot tiring stuff for weekend .... And tomorrow another exam ( just announced, we don't even know that exam was exist ).
owh .....

Sometimes I feel like we all dying whether on field, classroom, bed or I don't know. It's been a while I guess since I really post something in direct word. For the past three month, too many unexpected thing happen, the one that hold your hand to shop together, being in the same group together and  you don't even have time for her while she was sick in the hospital .... What, you were the Prime Minister that you create too many excuses to not see her till the end. I guess if I have a chance again, I will choose differ, I only seen her in fb. Perhaps we not too close, but we once was close, eating, shop, laugh together. May God bless you soul..
* Semoga dipermudahkan segala urusan di alam sana*.....

Then, a couple weeks ago, being through emotion breakdown, whether it's hormone well... * I used to blame hormone* again I don't know. Sometime I can't hold myself anymore, that feeling whether it's just me or I really should put the blame on someone, I am uncapable to carry on, but you just move on with you tears, and thank God some of them still being there for me, I just have to make some call. To talk with honest what I felt inside.

This soul sometimes are not so strong, no matter how strong I believed she is, and it's time to be honest to yourself. Being selfish was not sin, perhaps that the best you can do, just being yourself. You're lazy, you don't like what you're doing.... carry on, one day either you get bored and start doing those thing you don't like or you stuck there. It's just a matter of time, as time reveal everything. Time never lie, you just have to wait. Really, I took a lot of courage to be patient, but it's worth everything.

I am waiting whether I can change my flight 5 day earlier then the date I booked, I missed home, to do stuff that I love, to cook my favourite recipe, to sew my new project, to buy some bundle clothes in my district, to taste the morning market chicken wing, to drink my mom soup again, to fried sweet prawn , local fruits, bake some muffins, puff and to really have rest. Good Luck ....

Thursday, October 4, 2012

Makhluk itu tahu segalanya


Nama tempat itu rahim,
Tanah keajaiban, keagungan tamadun
Disana naluri yang disemai bukan sekadar kasih
ia cinta yang lebih hebat dari segala cinta

Nama tempat itu rahim,
disana dunia pertamamu duhai kita
disana, kau tiada siapa-siapa
melainkan denyutan jantung pemilik rahim

kau melihat dunia
kau mulai lupa tanah pertamamu
kau mulai lupa
Semasa kau berada di sana
Tuhan hantarkan satu anugerah kepada  ibumu
Anugerah bak sentuhan midas
setiap kata akan menjadi mukjizat
atau sumpahan
kerana anugerah itu adalah bayaran untuk setiap kesakitannya
bayaran untuk cintanya padamu
kerana kasihnya
yang lebih hebat dari mana-mana cinta didunia ini

Kau percaya dia tidak tahu apa-apa tentang duniamu yang serba baru
Kau percaya dia salah, dan kau betul
kau percaya masa sudah berubah
kau lupa ada satu perkara yang tidak pernah berubah
asalmu dari rahim itu
dan dia pemilik mutlakmu selain Allah

Sampai masa tiba,
masa tunjukkan segala-galanya
kalau dia katakan tidak
percayalah Tuhan sudah mengiringi doanya
andai kau keras
nanti Tuhan tunjukkan jua
kerana perkataan tidak, jangan itu, adalah sumpahannya
kerana Allah pemilik kita.

Justeru harus kau ingat
makhluk itu sudah diberi anugerah
bukan dengan akal
tetapi dengan hati menggerakkan akal
hatinya mungkin kotor, tapi dari situlah asalmu
hatinya mungkin suci, dan dari situ jugalah asalmu
sehina mana dia, sejahat mana dia, dialah yang menanggung sakit,
andai kau bertuah kau akan rasa sakit itu nanti
kemudian kau akan rasa anugerah itu

Anugerah itu
nampaknya berbeza-beza, tetapi hakikatnya sama
dia punyai hati yang tahu segala-galanya
tanpa perlu mencari
kerana hati itulah anugerahnya
yang dikurniakan saat kau disemai dalam rahimnya




Thursday, September 6, 2012

Oh Fairytale

Sakitnya hati bila tahu hidup ni bukan fairytale
Mahu mengeluh tapi apakan daya
Ooooh.... Duhai Intan Payung
Janganlah keliru
Kau hidup di dunia, bukan dalam buku cerita, mahupun tv
Bangun, bangun.... banyak kerja yang perlu disiapkan
Ada orang hidup senang, ada orang hidup susah
tidak perlu tanya kenapa dengan kau semuanya susah
pasal ALLAH lebih tahu buat kerja, banding kau, kerja tidak pandai siap
yakinlah duhai hati
Allah maha kaya, maha tahu, kau apa tahu... makan ja... dush ...* ambek kau
kalau hati tu rasa sakit, ajar hati tu syukur... SYUKUR... ingat tu....
Donald Trump punya la kaya pun susah mahu tidur
kau punya la tidak seberapa kaya.... Allah bagi tidur puas-puas tiap malam, sampai mahu bangun pun susah... haha
Hargailah hidup, memang hidup bukan Fairytale... hidup ni hanya HIDUP, yang manusia definisikan sendiri



Saturday, August 11, 2012

You just had a bad day

There came a time
where everything goes wrong
and then you pray to God to never  have through a day like that again
yet you manage to reach the end
and sometimes
it still bother you
you pray to God to turn back time
pray that it was just a  nightmare
to fixed what wrong
But in this life there's no kinda deal
cause everything is already set perfectly by Almighty God
It's damn real pain right,  you wish you never live in this Earth
Eventually God show you that He know what He was doing
You just have to put some trust
cause sooner everything will be fine
not to spoil your life drama
but the end is happy ending
because if its not then it's not the end

Thursday, August 9, 2012

Syukur

Syukur aku dikurniakan ibubapa berbeza bangsa, terlalu banyak ilmu dari mereka berdua yang dicurahkan untuk sekian lamanya, sepanjang nafas masih bergetar. Ibuku berbangsa Cina Hakka, dan Bapa berbangsa Bajau.

Syukur dikurniakan keluarga yang pelbagai bangsa, ada saudara yang masih kecil berbangsa Timor Leste yang tolong jaga nenek, biarpun ada orang persoalkan bangsa Timor Leste di Sabah, ada aku kisah. Yang aku tahu, dia pun saudara aku juga, dan dia tolong jaga nenek aku, sedang aku tidak dapat kerana belajar di Semenanjung. Meski ada yang cakap mereke tidak layak dapat IC.

Syukur ada sepupu pelbagai bangsa,  sino campur bugis, walaupun ada yang persoalkan kewujudan Bugis di Sabah,  mereka bilang Bugis itu orang Indonesia, patutnya balik ke Indonesia saja, ada aku kisah, yang aku tahu, ibu sepupuku yang berbangsa Bugis itu macik aku. Kawin dengan pacik aku bangsa Sino iaitu Dusun campur Cina. Syukur ada sepupu campuran dusun dan bajau.

Syukur dipertemukan dengan nenek baru yang selalu cium aku setiap kali jumpa, dia Pelarian Perang Minadanao Filifina. Dan Isteri kepada Pakcik Bongsu juga campuran Filifina dan Cina

Ramai cakap pasal bangsa Filifina a.k.a Pilak dan Bugis di Sabah. Aku nda Kisah, yang aku tahu Allah telah hantar orang yang baik-baik ini dalam hidup aku. Jaga nenek aku yang berbangsa Dusun yang selalu keseorangan di kampung. Ajar aku yang hidup mereka susah menjadi magsa perang, dan aku hidup senang disini

* Sungguh Ironik buat sesetengah manusia yang simpati terhadap kebuluran di Afrika dan sebagainya, tapi baru saudara negara seberang datang memohon pertolongan kerana di Indonesia, hidup mereka susah, di Filifina, mereka mangsa perang, begitu juga di Myanmar dan Thailand, terus saja mengatakan mereka itu pendatang asing, tidak patut ditolong, aku tahu kebencian seumpama wujud kerana ada sesetengah dari bangsa Filifina dan Bugis dari Indonesia yang membuat onar di Negeri Kesayangan kita, Sabah. Tapi apakah semua dalam kalangan mereka yang datang ke Sabah membuat onar, apakah bangsa Dusun, Cina, Bajau, bumiputera Sabah yang lain terlalu suci, tidak membuat sebarang masalah. Fikir-fikirkanlah. Ada baik dalam kalangan yang buruk, ambillah yang jernih dan buanglah yang keruh.

Syukur dikurniakan kawan-kawan di Semenanjung pelbagai bangsa, Melayu Pantai Barat, Melayu Utara, Sarawak dan sebagainya. Di Tanah Lipis ini aku bertemu sekalian manusia, dan terus belajar tentang makhluk ciptaan terbaik Allah yang maha mengetahui.

Syukur dikurniakan rakan sekelas yang aku panggil " Truly Asia" dan rakan sebatch truly "1 Malaysia " . Di Sabah, agak kurang bangsa India, kawan pertama bangsa India aku ialah di PLKN, yang terlalu rapat dengan kawanku yang berbangsa Dusun. Datang ke semenanjung aku belajar serba-sedikit tentang bangsa ini, jujur aku tidak pernah terjumpa kuil di Sabah, secetek itulah perngetahuanku, dan syukur aku terus belajar. Seterusnya dihiasi dengan kawan berbangsa Cina, dan Melayu, dan dua orang lagi Sahabat dari Sabah, kiranya merekalah keluargaku disini * itulah yang ibuku katakan*

Sykur aku lahir di Sabah, aku tahu kepelbagaian agama dan belajar menghormatinya, aku pernah ke tokong kerana pakcik ibuku meninggal, dan ibuku ke tanah perkuburan cina, aku selalu bermain badminton di dewan gereja St. Theresa, Kota Marudu, Sungguh aku syukur . Aku juga pernah makan di kedai cina, dan kedai India.

Aku hidup dalam roda kehidupan yang sangat meriah, keluarga dan rakan yang pelbagai bangsa dan agama. Terima kasih kerana hadir dalam hidupku, mengajarku. Aku percaya semua agama baik, tapi bukan semua penganutnya baik, kerana itu jangan menilai agama kerana penganutnya berbuat jahat. Tapi alangkah sedihnya   berapa ramai yang membuat kesimpulan mudah, sama seperti aku percaya bukan semua yahudi jahat, dan bukan semua Islam baik, bukan semua buruk itu dari Amerika, andai kita berbeza pendapat, jangan kita cemarkan dengan kata-kata cacian, dengan tabik dada bahawa kita lebih tahu, dan andai aku diam, ketahuilah bahawa aku percaya, aku tidak sepandai kau, dan juga tidak sebodoh kau, dan aku berada di antara garisan itu.

Sunday, July 29, 2012

Taat pada Boyfriend by Hanis Zalikha

Aku jalan-jalan la kat google buat blogwalking, jumpa la HOT TOPIC by Hanis Zalikha, blogger Femes tu... hikhik, * aku suka cover page dia pasal word makan * korang tengok la sendiri

Well, back to kinda hot topic that I just mention, awww.... she's so really Brilliant for bring it on, come on la dear, seriously aku rasa this is the most ridiculous, superstitious and crappy thing  in the world, HELLOO.... he's not your husband by the way, why on the earth pijak semut pun tak mati time ngan dia, a.k.a ur beloved boyfie la sangat.

Kan banyak kali dah kena bagi nasihat kalau belum bergelar suami tak payah la nak lebih2, nak wifey2 sangat ko ngan boyfie ko tu baru je stat then kawan ko yg selama ni dah b'tahun2 ngan ko, ko buat donno... je, eh, memang terbaek la ko jah, kelass gitu.

Anyway taknak cakap lebih2, ni cuma pendapat pribadi, pandai2 la fikir sendiri ye, ibu2, kakak2, macik2 kat luar sana. Adios Amigos... Selamat Berpuasa ....

Saturday, July 28, 2012

La Tahzan

Aku ingat rinduku lama dulu
yang setitis lagi bakal membunuhku
Hidup dengan air mata 
penuh kesakitan
dan aku meminta padanmu ya Allah
Penuh ketakutan dan tidak kepastian
hanya ada kepercayaan yang engkau akan beri terbaik untukku
Dan aku melihat kekuasaan mu
Sungguh engkau maha kuasa 
dan hari ini kesakitan itu datang kembali
Tolong aku ya Allah, beri aku kekuatan
Insya-Allah semuanya akan lebih baik di hari kemudian
Sakit itu tidak akan berulang lagi


Sunday, June 17, 2012

She was raped

That girl was raped yesterday
She was traumatized
Nobody did really understand the pain that she carry on her shoulder
She was too scare that it might happen again
She scared that guy may have her again
she couldn't even open a door
she couldn't look at people eyes
she couldn't stare from the window
every guy looks like the rapers
Something killing her inside
the thought that guy may found her again
this thought is unbearable
Deep inside she was too scared to leave the house
to be at the subway alone
she just pray that this may not happen again
not in a million years
She knows that its not her fault
and the choice belong to her
to tell her story or not
Actually nobody did really understand .....
not even until today
because people just busy judging around
Her emotion is not fake but many criticize like hell
she didn't choose to be this way
at the end she suicide in a bathtub

Tuesday, May 29, 2012

TERPAKSA DALAM ISLAM


Ustaz Azhar Idrus :

Bertudunglah walau TERPAKSA, Solatlah walau TERPAKSA, Puasalah walau TERPAKSA. Kerana kewajipan itu memang kadangkala sifatnya terpaksa.
Dari keterpaksaan itu perlahan-lahan kita ketemukan hikmah dan akhirnya hati kita menjadi ikhlas kerana-NYA
Kalau nak ihlas sampai bila nak tunggu beribadah. Hidayah perlu dicari bukan TUNGGU, Macam makanan, perlu disuap, bukannya datang masuk mulut sendiri.

Ini kisahku untuk tujuan berkongsi sesama kita
Assalammualaikum sahabat sekalian yang sudi membaca
Pertama sekali syukur Alhamdullilah kepada Allah yang maha pengampun, pengasih, maha kaya, dan maha sgala-galanya bagi diriku yang kerdil ini.

Aku sekolah agama sejak tahun 1 sampai tahun 4, sepanjang tahun itulah tudung aku selalu terbang lepas balik sekolah, keluar ja pagar sekolah, tudang pun hilang... pergi kedai beli aiskrim dalam plastik, tak pa la masih budak2 kan.... :)

Kemudian aku tahun 3, ada seorang ustazah ni mulut jahat lah bagi aku, selalu kutuk aku pasal tak pakai tudung, cakap rambut aku macam nenek kebayan la, kawan aku yang pakai tudung lagi cantik... seriously... I don't care... I tidak mahu pakai tudung suka hati aku la.... ko apa kes

Bermula tahun 5, aku pakai tudung kira ok dah... sampai rumah aku masih pakai tudung, tak sampai luar pagar ja..., psal aku masuk kelas arab la konon...then aku pakai tudung sampai tahun 6, they said girls must wear hijab because there Muslim, Muslims girls do covered their aurat ... I was like, ok ... fine

Masuk sekolah menengah, aku ingat time form 1 ada jugalah sekali dua terbang tudung aku psal masuk longkang time camping, alasan aku masuk longkang, apa ble buat, tanggallah tudung tu...

Then, Form 2, my ustaz said
Ustaz : Kita buat sesuatu tu semuanya kerana Allah, perempuan pakai tudung kerana Allah
Aku : entahlah ustaz, aku pakai tudung bukan juga psal kena suruh, tapi sudah terbiasa          ( series time tu aku tak faham n tak rasa apa2 bila dia cakap *pakai tudung kerana Allah* )
Ustaz : Takpah, baik dah tu pakai tudung, tapi kena ingat semuanya kerana Allah
Aku : terkulat-kulat * masih tak faham, even orang cakap buat kerja kerana Allah, belajar kerana Allah pun aku masih tak faham benda ni ) * jahilnya diri hambamu ya Allah *


Sepanjang sekolah menengah aku  terus bertudung, bertudung yang boleh dikatakan agak sempurna, bukan lagi keluar pagar sekolah  tudung terus hilang... masuk longkang pun aku tidak kisah, pakai tudung juga... aku rasa semua itu lebih kepada perasaan malu yang Allah ciptakan. Syukurlah.... Alhamdullilah....

Kemudian aku masuk IPG, di semenanjung Malaysia... 
sebelum masuk IPG, aku sebulan di Matrikulasi Labuan
sebelum tu aku PLKN 1 bulan ( faham2 la jah oi... aku ni grup menanguh )
dan sebelum semua itu, aku selalu tinggal mana-mana.... haha
ada sesetangah sahabat yang menunjukkan contoh, yang mana bila masa mereka berada diruma orang lain
mereka tidak akan menanggalkan tudung, kerana ada bukan mahram mereka disana

barulah aku faham menutup aurat adalah untuk melindungi diri kita daripada bukan Mahram dan itu semuanya adalah untuk Allah semata-mata,  kerana Allah berfirman :

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka ( daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka ; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya  dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka : dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka perempuan, atau perempuan-perempauan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji, atau orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka : dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya . (Surah An-Nur, ayat 31)

Hikmah Allah mewajibkan kita bertudung adalah untuk melindungi wanita
Tudung itulah yang akan menjaga mu sebagai seorang wanita

* Seorang ustaz berkata : Marah aku kepada Allah , tetapi betapa Allah sayang kita dan sentiasa punya rencana yang lebih baik *

Punyalah aku dulu benci dengan ustazah itu kerana selalu mengutuk aku yang tidak memakai tudung, mungkin ada hikmahnya, cuma aku berharap kalau kita menasihati seseorang jangalah mengutuk, gunalah cara berhemah, 

* Seorang wanita yang aku kenal berpesan : Apabila Allah berikan kita Hidayah, jangan sombong, jangan mengutuk mereka yang belum beroleh hidayah, hidayah itu adalah dari Allah, siapalah engkau untuk mengutuk ciptaanya *

Pesanan utk sahabat : Allah bagi kita hidayah bertudung, janganlah mengutuk mereka yang berpakaian seksi, Allah bagi kita rezeki kahwin muda, mengapa harus kita mencaci mereka yang bercouple, mengapa tidak kita mendoakan mereka beroleh rezeki seperti kita juga,  Allah beri kita hidayah untuk solat sepenuhnya, mengapa kita tidak mengajak mereka namun berbuat sebaliknya. 





Saturday, May 12, 2012

Get well soon, Dear ....

I thought last year I was immune with any disease until this recently I been infected with serious cough and flu
" suddenly you realize... Oh Dear... who are you to have such thought on your lovely mind ", aren't you ever heard that normal people do get sick. Yeah, I thought I was fine. But then I been infected twice in a month, what on earth am I to ever think so. Oh... what a pathetic myself long ago. Thus, now I am just pray to God that this may not be longer than I can hold to.

* Kerana sakit itu adalah hadiah dari Allah yang maha esa untukmu, berbahagialah kerana Tuhan sudah mula menghiraukanmu, kerana diberinya kau dugaan, maka dia begitu sayang padamu. Kerana sakit itu adalah pemusnah dosa-dosa kotormu. Amin... Alhamdullilah *

Friday, May 4, 2012

Lelaki Separuh Abad

Kau lelaki separuh abad yang susuknya sempurna tetapi berlagak betina
Kerana kau sangka kau cukup arif maka kau melihat yang lain hanya di tepi gantang
harus kau tahu bahawa mereka bukanlah melukut seumpamanya
Kau lupa hidup di  bumi ini bukan landai, ianya serupa roda
manusia belajar dan terus belajar
tapi engkau melihat kegagalan sesuatu yang jijik
hingga mereka malu dalam nada benci
salah mereka atau engkau bersalah
Tapi lirikanmu penuh perlian
apa kiranya yang cuba kau sampaikan
kau berlagak umpama yang lain tidak layak
hakikatnya kau menipu untuk berada selayak itu
Dari diri mu saja sudah kau dusta
Dilahirkan Allah sempurna sebagai sebagai kaum adam
tetapi manafikankannya kerana kau kira lagaknya hawa itu sempurna
namun kau tidak tahu peri sakitnya

Kau lelaki separuh abad melirik tajam hidupan di sebelahmu seperti sampah
kau lupa dirimu juga pernah menjadi sampah
apa kau kira sampah itu terlalu jijik
sedang sampah boleh jadi lebih mulia
andai khalifah tekun dengan tugasnya
menabur ilmu tanpa keangkuhan tetapi kasih sayang

aduh, sayangnya dirimu lelaki separuh abad
kau lupa kita ini sama
namun mengapa engkau terlalu mentabik dada
apa kau kira penipuanmu tidak bocor
apa kau kira hidupan yang anggap sampah mengaggungkanmu
apa kau kira sekalian kami tidak tahu
kau lihat perjalanan ini luas
kebenarannya ilmumu hanya sejengkal
tetapi sedih hati apabila kau terlalu mengangkatnya
kau lihat perjalanan ini panjang
mungkin kita ketemu lagi
di suatu arena
akan aku berbicara dengan mu
lagaknya perawan suci
penuh ilmu didada
masih menunduk malu
kerana aku juga pernah menjadi sampah itu
aku tidak ingin jadi seperti kau yang lupa hakikat karma

Tuesday, April 17, 2012

Mistake

Mistake happen
Blame yourself or fate
None of them matter
As time goes by
you have to choose
either to forget or keep it
and each of them gonna pay you
thus, choose wisely
as people used to said
Let it go, and this time " I letting you go my Mistake "
I choose to set my self free
As time goes by, I am sure gonna heal myself.

Saturday, April 7, 2012

Sneak Peek

Hey... my beloved readers
Well as usual I am gonna make excuse for not update anything
But rather than just make excuse, I 'll leave you with sneak peek on how great my life for the past two months
Actually I am just taking part with two project, should I called it project, hmmm... we'll see in next post.

So I learning dancing... Haha, I am never thought I am going to do this, We are performing in front of the King in state where I am studying now. It's quite tiring, I can choose to not taking part, but in my ages now I choose to learn as much as possible. You wanna know, what the name of dancing I am learning is... " Tarian Labi-Labi " a.k.a Turtel Dance.... Hahaha... We have a costume that surely make Misses Gaga felt threatened. She does called me, ask if the costume has copyright, if not she want to make one for the next Grammy Award. Just kidding, no offence, Okay... Misses Gaga.


                          * Actually we got shell on our backside which make this costume interesting *

Just three days after that, I leaving to the jungle for completing my course in  four days, three night. It's a compulsory course called BIG (Bina Insan Guru) a.k.a Building a Teacher Character
 * well, I am a future teacher in another 4 years, just in case you don't know about that* . So this BIG thing is sort of camping program, but more fun than what you imagine, and teach you a lot of thing. It does teach me a lot. We were camping in Pahang National Park, The jungle and river were awesome, I would love to have it again. Now I am officially a rafting lover, I 'll do it again in my Hometown, Sabah.


p/s : If possible after finish my exam, I'll update more about my activity at National Park, it was a lot of fun being there and all the team was superb. We have a really great co-operation. Thank You so much, not forgotten the amazing Lecturer.

Thursday, February 23, 2012

Hamba Facebook

Kau pernah jadi hamba fesbuk, tipu la kalau tak pernah
Aku pun dulu hamba fesbuk, tapi sekarang dah bebas
Not 100 % free la, aku still guna fesbuk juga, tapi takda la hari -hari post status baru,
Aku guna fesbuk just utk taw keadaan semasa kelas aku, hantar kerja ... and kinda thing la
Kira oklah klaw dalam seminggu tu aku ada buat status baru, Sometimes even 2 week pon takda status
upld gambar jgn ckap la beb, stakat ni perhaps... ko kira la jari ko sendiri

pergh... bajet baik ko jah...
*watever la dear readers ko nak cakap*

I mean by hamba fesbuk here

" orang yang every 1 hour buat status"
" orang yang marah pasal kerja tak cakap depan-depan, tapi post kat fesbuk"
 (seriously ni tindakan paling tak matang, mana etika profesionalisme ko eh)
" orang yang psal tuala dia jatuh kat tingkap pun nak post kat fesbuk"
" every hour kuar muka dia ngan bofren dia, ko post gambar makanan kan lagi best"
" sikit nak maki hamun orang kat fesbuk, siap buta statement $147, P#K13$ K, la..."
( ko rasa hebat eh buat status mcmtu, lagi-lagi kalau p'puan, hebat doe... koa ada, takda kan )

Pas baca entri ni
*mesti ada orang akan cakap macamni*
by the way, ko sepa nak ckap psal habit aku yg every 1 hour post something kat wall
fesbuk aku, suka ati akula, It's My Facebook OK.

Ok fesbuk ko, ni blog... suka ati aku la... nak leburkan cetusan minda aku kat sini
(ya, I know cetusan minda la sangat)

And pasal menganjeng kat fesbuk ni... Pehlis la, not my style OK
Kita balas keburukan dengan Kebaikan

Mengingatkan aku kat seorang blogger yg buat statement mcm ni
I'll be your best friend and when the times came
jangan lupa jilat ludah ko kat aku balik ....
*statement dia bukan aku ok*... miahaha... sambung lgi gelak jahat.... hahahaha
Orang debat cakap, Biarkan mereka dengan masalah mereka (buat muka tak peduli, ambk ko nyah).... hehe
-Kak misz yg cakap...ngehehe




Friday, February 17, 2012

Angan-Angan

Ko tahu apa itu angan-angan,
Yang aku tahu
angan-angan aku indah
angan-angan aku punya rasa
angan-angan aku luas terbentang,
angan-angan aku berjalan, terbang, berenang, menari, berlari,
angan-angan aku bergerak

Yang aku tahu
angan-angan aku gembira, cinta,
angan-angan aku melihat orang berangan-angan
angan-angan aku melihat orang tidak mempersendakan angan-angan
angan-angan aku wujud bangsa manusia
angan-angan aku untuk melihat kamu yang disana
angan-angan aku untuk menghargai dengan sepenuhnya hidup kita
angan-angan aku biar tiada curiga antara kita
angan-angan aku untuk memberi kau pakaian
angan-angan aku untuk tanam pokok
angan-angan aku untuk berbahasa

Kau tahu angan-angan aku ini akan menjadi nyata
sama seperti melihat manusia terbang
sama seperti melihat manusia dapat melihat semula
sama seperti melihat manusia makan bersama
sama seperti melihat agungnya kelahiran seorang bayi

Kau tahu angan-angan itu wujud, bukan palsu
setiap apa yang ko mampu angankan sudah sedia ada
tinggal saja untuk mempercayai dengan sebulat hati

JOM ANGAN-ANGAN...... ngehehehe

Wednesday, February 15, 2012

I did

I did criticize and I am sorry for that
I did Judge and I am really sorry for that
Perhaps I was Hypocrite for not telling the truth but I have no other option
Things are not perfect around, so do myself
People say, expect less... but I want more
I have more imagination than I ever thought
I love the way it is, the way how I imagine
I want to decide for myself
until I realize my life is not just about me at all
I did affected some others
When thing were not as I was planned
It's hard and thing  leave me in unknown emotion
Tough it's rain today, I wanna say Thank you sunshine
Tough I am far away form place I called home,
I wanna say what a wonderful sleep tonight in a bed exactly feel like in my room
Tough tomorrow has not arrive yet, I wanna say thank you for what happen next.....

Monday, February 13, 2012

2012 Holiday Planning

Today afternoon, I have a long chat via phone with my dearest cousin wheres now at Kedah...
We are planning our holiday, since last Chinese New Year holiday she's not going anywhere, staying alone in hostel, I know exactly how that feel, that why I am going to Rompin with my lovely senior, so even planing holiday actually feels like big revenge... haha.

We were talking about Langkawi Island and climbing Mount Kinabalu. Climbing Mount Kinabalu is like a compulsory ... we 're looking forward to doing that, perhaps next year end holiday. I forget to mention to her about Sipadan Island, I've been to jetty... not exactly to the island, but the water is really cool babe .... you gonna love it...

                                    Say Helooo... to cable car, and beautiful view... 



p/s : I am counting day for going back to Sabah .... Mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan. Amin.

Sunday, February 12, 2012

If I ever had a chance

Hey you, 
Those who hurt me when I was kid
Bullying me till I scare
Tease me with all you heart
and make a stupid song about me

I am forgiving you, and If I ever had a chance to meet you people again, 
I will say this
Look how far I have gone
Look how amazing I have became
I am sure you must be jealous of me
I am not trying to be arrogant, but you know what
Karma really work
I am living my life to the fullest,
This is not hatred, just a blowing kiss since you people did color my child moment
Back then, we just a kid, Thank you people whoever you are, wherever you are now. 
May God bless we all ... 

Saturday, January 7, 2012

It Was Last Year

Hello peeps, it’s not so bright  here in Kuala Lipis, Pahang my second home, well Sabah is where my heart always belong. It’s been a week I am here…

Okay, this update is going to be about last year life, I know it’s too late for New Year UPDATE….but, at least I did try to update something  before the first week of 2012 ends .

So about last year, it was great bebe… I travel a lot with least amount of money, as for me if I were waiting to have a lot of money, then I will travel, this not going to happen, because the aim of traveling for me is about to see new place and meet some new people, not shopping ( even I love shopping ). My lecturer said go wherever you want, see new places, met new people even you have little amount of money, and that exactly what I did, and I manage to make it. Do it your style.



About my study last year in Teacher Trainee Collage, the second semester is not as chaos as third semester, being involve for so many thing, but it’s done already and now 2012 I am in my degree. Alhamdullillah, praise to God.

Last year, I did found really, I mean really amazing book such The Power ( I borrowed from my close friend), read it about 1 month and finished two week before 2012. So for 2012 it’s going to be “ The Secret ”. I am doing it my way, vice versa isn’t  but Rhonda said it’s okay….

However it’s not only that, I did found Note From Universe, The Best Book, Ripley Believe It Or Not, People Who Change The World, Most Infamous Criminal, I Laugh You,  a few delicious recipe book…. Asian recipe. I found it all in Big Bad Wolf event…. The greatest event on planet…. Well yeah, it’s great because I am not the only one  crazy about that. I guess everyone….

Somewhere around Disember 2011, some closest relative and friends get married, while some did find their way back into God. May their soul Rest In Peace .

It’s a lot of thing last year, I do remember the sweet memory, but most of all, I didn’t remember any hard one. Bad thing should never take place in my memory.

During last year holiday, I love Sunday the most, cause I am going to street market to get some very fresh food and a few goods that cheer my day. Back here in collage, Sunday means last day of weekend which is last day having rest because Monday is going to start.

Well yeah….
It’s 2012 and it’s a brand new life
I am going to step up one level….. with that I love you LORD… Amin.