/Home/Aku/

Monday, November 26, 2012

Tutorial Halfmoon Sakura Beads D.I.Y

Assalammualaikum ...

So, I noticed this halfmoon shawl were pretty gorgoues, but somehow I believed most of us was a bit hesitate when talk about the price. It's quite expensive isn't, well, of kosla untuk orang yg agak kureng ekonomi sikit mcm aku la. So for the very first time I am making this Tutorial Halfmoon Sakura Beads which is absolutely D.I.Y. But I advice all those lovely women out there who would like to try this D.I.Y is extremely complicated, even this one that I make myself  is the least complicated kind of.
* D.I.Y tu maksudnya Do it yourself, ak pn dlu tk taw terms ni, syukurlah ada en google

Okay, now lets get started...

1. MEASUREMENT

Ni adalah Halfmoon yg telah siap ( pic 1). Ukuran yg ak pnya ni 170 cm x 55 cm. But I strongly recommended 170 cm x 75 cm/ or at least 70 cm, yg ak buat ni my first trial, and the truth is klaw potong tinggi 55 cm, agak pendek la... So remember the measurement suppose to be 170 x 75 cm . 

Potong halfmoon mcm lebih kuarng mcm dlm gambar (pic1) guna pembaris lengkung ( pic 2) yg tailor slalu guna. Yang atas tu jahit/ strictly atas sahaja ( pic 3), then dari lengkung ke lengkung satu lagi just matikn benang guna lilin, nnti dia akan jd nice curly2, so bakar kena hati2, ok. Kalau rajin bolelah jahit labuci pla, n of koslah penat
                        
                                                                     (pic1)

                           

                                                                 (pic 2)


                                                                  ( pic 3)

                                     



2. FABRIC
Type of fabric used is Chiffon, I don't no what kind of chiffon, tpi klau beli kat kedai kain, yg ak tahu harga dia RM 6/ m, takpun cakap ja utk buat tudung, tapi jgn salah ambil chiffon inner pla, becos law chiffon inner sangatlah nipis n nak jahit beads nnt I am not sure about that. So klaw yg nipis sngt tu jgn ambk. Use u sense babe...

3. PATTERN
This is my simplest pattern, if u google, you will find there's a lot of very complicated pattern, this one kinda simplest, but it depends on urself. Peringatan ok, nak lukis corak ni jangan guna pensel susah nak tanggal, guna kapur m'jahit tu. * actli b'kakai jga jahit benda ni... tpi klaw suka buat lagi b'cabang2, pandai2lah tambah ranting tu.



4. BEADS
Most of halfmoon shawl used sakura beads, and whether they are using those tiny ball kinda beads or sequin ( labuci). Aku lagi suka guna labuci n dlm tutorial ni pn guna labuci juga. So kat bawa ni ak letakkn contoh sakura beads close up. Nant klaw nak buat pandai2lah decide nak sakura bead besar mana nak tempek kat atas tu. Ok yg paling penting nak buat bunga tu kena guna Labuci PIRING nama dia, base dia tu klaw guna guna labuci yg flat abis pn ble jga atau   t'balikkan labuci piring tu jadi base. Btw ak rasa labuci yg ak guna ni labuci kecik kot, yg kita selalu nampk tu medium pnya, maybe la 80 % btul... hehe






Kedai aksesori m'jahit tmpat ak ada jual mcmni ( Beads warna biru, ni labuci size medium), dia kira metre la. So klau rasa susah sngt nak jahit trus, ble jahit kat kain dlu, buat mcm ni, then jahit balik... tapi tahap kerumitan tkdelah b'kurangan... sama je...




So that all untuk Tutorial Halfmoon Sakura Beads D.I.Y. I am sure when finish, you gonna be so proud with urself.... tapi takda lah smpai raik... dah buat benda ni, ko boleh save 80 % daripada beli kat luar sana, tu kebaikannya. Lagi satu u just explore urself dear. Kos kain je just rm 12, beads2 semua tu adalah dlm rm 10 pling bnyk pun. Okay I hope this tutorial will help anyone who is D.I.Y lover out there. 

No comments:

Post a Comment