/Home/Aku/

Tuesday, July 30, 2013

Salah

Aku rasa macam salah
tapi aku bukan buat apa
aku mengata kah
aduh makan daging sendiri aku
tapi aku percaya dari sudut lain
itu bukan kata
tapi luahan atas kekecewaan

Ya, aku ada rasa salah
kau tak buat salah pun
cuma saja kamu abai aku
aku pergi ke tempat lain
yang bagi aku banyak
banyak kasih sayang
yang buat aku ketawa setiap hari
yang buat aku percaya
aku tidak perlu paksa
pada perkataan

it will get better
no regret
we will get better

Maaf aku mengata
tapi aku bukan sengaja
cuma aku percaya itu cerminan untuk sekian lama
atas pantulan serba sempurna
yang dipancar sepurnama ini

Cumanya agak kekok kita kadang2
mungkin aku juga mengabaikan
tapi buat2 tak tahu
aku salah
kalian salah
siapa salah

Biarlah itukan sudah tidak penting
yang penting setiap hari
aku mampu cakap
ya...
Aku gembira
dan terima kasih ajar aku
wujudnya

We love you more than love

Thank You


Saturday, July 27, 2013

27/7

Tengok kalender
dah usang
nak carik
belum abis july lagi la
kejap lagi kita carik
cepat lah cepat lah

cepat lah semuanya abis
cepatlah meninggalkan sini
cepatlah balik rumah
cepatlah habis 2 tahun
cepatlah asinmen siap
cepatlah, cepatlah aku seru

Mungkir

Siapa mulakan bicara
siapa yang lagaknya berbicara
kami cuma pendengar setia
tanda kagum kononya
cerita yang ko canang2
akhirnya kau mungkir jua

Bak aku yang pernah jijik pada Korea
mungkir kita lebih kurang saja
bezanya
kau terlalu hebat ketika berkata
kau canang hebat2
dan kini kau mungkir
Kita jilat ludah masing2 akhirnya
cuma ludah kau terlalu hebat

Kau yang mencanang
kau yang mulakan bicara
bukan kami kan
jadi apa yang kau harap
Umpama Asyraf Muslim
minta difahami
hahahahaha....

Sikit pun it doesn't matter
tapi ia matter pada kau sampai kau dusta
dulu kan tak ada dusta
mungkin lepas 3 tahun masing-maisng nak tunjuk belang
hahahaha

Dulu kau kata dia begitu
kini kau begitu
hahahaha
kerana itu aku gembira pergi jauh
dulu kau kata aku begitu
kini kau begitu
kami lihat sajalah

Ya...
Kita kan manusia
bisa2 saja berubah esok hari
kerana itu waktu mencanag beringat2
nak gelak lagi
hahahaha
dulu kau kata kau bukan stlye begitu
hehehe, gelak sudah berubah
macam mungkir
gelak juga berubah .....

Monday, July 22, 2013

As if we are always blind

Have you read this quote

Be kind to your parents
You might never ask for them
But they pray for you
everyday

I just saw this about 2 month ago
so whenever I had fight with my mum
I remind myself about this

It's been 20 year
everytime we fight
I said you suppose never give birth to me
in silence
you make my life hard
you just never know a thing I want
I believe sort of thing
I believe that it was her mistake that I was born
that she refuse to abort me
when doctor say so
then when I growing up so small
in my modern thinking
I believe it's not vitamin she give
but drug

Often I blame
less I say thank you
or I love you

But when I read that quote
and when my senior had baby
and everyday even their baby is still unborn
they pray and pray
after give birth
they love and love

mek su : Mak jatuh ngan Adra setiap hari
cocok : Genap 11 bulan mencintaimu Altaf Haziq












As I said I was blind
only then I realised so
you just never know how much they love you
Some maybe hiding
Some may seems bad
but they are in love with you at least once
and that little once is what mean the most

Watch this please, You're the one who matter the most and you're the who strength them every single day

Sunday, July 21, 2013

For once

For once
I am happy to say
I am glad I choose my own path
far than both of you
I found others
whom ask for my love
and whom I have love to give

For once I say with all my heart
we're a family
I'll be there whenever you need me,
and I have the exact same faith too
It's not really about taking care
or show you care
it's about listen
and know they will understand
it wasn't just talk
it's deeper than that

For once
I keep all my regret
that I have all this year
not trying harder anymore
to tell myself to believe it's "no regret"

For once

Friday, July 19, 2013

Dekat dan Jauh

Kita dekat
tapi mengapa jauh
Kita jauh
tapi terasa sangat dekat
pernah rasa macam tu
hahaha... itu semua bohong
tapi aku rasa tiada bohong
kerana aku yang rasa
apa kau rasa
itu kan rasa mu

Kalau kau rasa kita semakin jauh
kenapa tidak kau rapatkan
oh ya, aku lupa
aku percaya
pada kata-kata

one day we will stop taking care of each other
one day you will became people that I knew
I am afraid of so
but it will happen
it's just a matter of time

Thursday, July 18, 2013

Rezeki

Me and my room mates is dying want to have a pieces of Secret Recipe
mengidam acara beregu la katanya
tiap2 minggu kononnya nak singgah secret Recipe
tapi tak singgah juga... haha
tiba-tiba di suatu pagi yang mulia
dum-dum, tok-tok
kak daya : Nah ambek ni kek, husband kak fara bagi
*husband kak fara beli sebiji besar Chocolate Indulgent, dorang dua tak larat nak makan
so selebihnya ( ada banyak lebih) dihadiahkan kepada kami

Hehe.... bahagianya, dah b'minggu2 nak, tapi tahan je la, fulun dah habis time tu,
Do you think it's just coincidence, well, I don't think so
I think it was what called as REZEKI

Hari ni dapat satu lagi from my Chinese mates, thanks dear :)

- I PLEDGE TO BE GRATEFUL EVERYDAY FOR EVERY LITTLE THING HAPPEN -

Cita-cita

Her name is mus
cita-cita dia Suri Rumah berkerjaya
hehe... kami selalu mau jadi wanita berkerjaya
tapi tidak mau kerja
kami mau duduk ruma ja
Sir Felix yg hensem : Ok mus, apa cita-cita ko
dan setiap kali ditanya, she always say
Sya mau jadi housewife
suri rumah berpendidikan.... hehe
kami mau duduk rumah ja... hehe

-Dear Mus Edora-
hehe, kalau terjumpa ni beb, jangan mara aaa
I love you ... kehkeh
I love you too noey, nnt kita makan mee sup... hekhek

Monday, July 15, 2013

R.I .P Cory Monteith

Finn To Rachel

You're real star, you need to shine,
Just because I can't be with you, doesn't mean I don't believe in you

* I can't believe this script is actually meant for something


About Finn Hudson a.k.a Cory Monteith, it's not like I am die hard fan, but I love them, all the glee cast and watching Lea in such a devastation is hurt all Glee fan I believe


This is really heartbreaking for me when she cry on the coffin, it's so sad, she must be in deep shock specially she's not with Cory when he die. Cory was such a very talented man who have been through a lot. He started with Glee along lea, they were amazing partner, and of course great couple. I started watching Glee since it was just an ads and in the first episode, I totally fall in love with the idea of Glee, the amazing cast, Cory was one of the reasons, but since I went to collage I don't have time to really catch on them, and when yesterday my friend make status about Cory, I at first, feels like I know this man, and then, when I google him... Oh my Lord, I was in a very deep shock, He still very young, maybe it's just his time has arrived.

He just admit that he had a drug problem, and went to rehab, I believe he want to change, but sometimes the pain that you hold all this time is just unbearable, that why he choose drug. I am no one to judge, I just wish he never take it, but we just never know how hard it has been for him all this time. May God bless you, May Lea get through this. Lot of Love to Cory


R.I. P Cory Monteith 1982-2013

Wednesday, July 10, 2013

Titil

His name is titil
one of my cousins
kalau time petang cuti ujung tahun
time aku nak main
semua pun berlagak macam nak teman aku
nak support aku lah konon
utk lose weight
but you know what
most of the time
it end up macam haram

satu hari tu
me : okay kita joging sampai dekat jalan besar
      eh nda buli pula tiada tudungku

titil : biarla ba, cakap ja bukan Islam

me  : okay titil, I get it you still a kid .... :), jap aku ambil tudung dlu

Cheesecake

Bukannya mengada
tapi dah biasa hidup macam tu
kalau nak cheesecake
pergi la rumah sebelah
buka peti ais
ada macam2 cake

bu ipa : Tadi aku tingu Anna Olson
           Ko tunggu, nnt aku buat kek macam dia

kehkeh my aunt, hobi dia buat kek
so kat rumah I really enjoyed fancy desserts

musim kemarau, semua buah my mum mati
so sad, dri jambu batu, sampailah precious lemon


My mum called kemarin, just want to say, bsuk puasa suda, ya
then as usual, ko ada duit lagi ka
actually I try to lie
tapi memikirkn memang tut...tut...tut
I laugh and then said, actually... tut...tut
my  dad : why don't you tell me earlier
it's ok, it's not a big deal
my dad : I'll bank in u tomorrow
Ok, happy fasting, bye ... 


5 tahun 5 bulan

Aku tunggu kau tiba
nak post kat fb,
eh dah 5 tahun 5 bulan
cepatnya masa berlalu
inilah post yang aku tahan
aku simpan
kemas-kemas

Sekarang baru genap 3 tahun
ari tu aku cakap kat fb dah 3 tahun
tolonglah teruskan bersabar
aku rasa matang aku ada up sikit
dah boleh cakap yang terbuku
aku sebenarnya kalau nak sampaikan sesuatu
sesuatu yang aku tak puas hati
kalau boleh nak buat style orang puti
" lets have a discussion"
" actually I got something to said"... hehe
* I prefer this way
dan aku berjaya
setelah tiga tahun kumpul kekuatan
dan Alhamdulillah
masing-masing terima kelemahan sendiri

Setiap rumah, tingkap, tangga, bilik
masing-masing ada cerita
takda yang perfect

Dah 3 tahun
tadi ys * my chinese classmate sedang siapkn sesuatu untuk
buat latihan jiran sebelah rumah dia umur 7 tahun yang tak pandai membaca
u bagi tuition ke
eh taklah, bila saya balik ruma je, saya ajar dia
dah berapa lama u ajar dia
dalam setahun jugalah

I assume dia tak dapat gaji
since I said, u buat tuition ke, dia ckap tak, n dia hanya ajar bila balik rumah je
Bagi aku apa dia buat sebenarnya awesome
she even tulis sendiri semua latihan untuk budak tu
when others prefer to just copy by machine
her effort sebenarnya something worth to be talked about
I was lucky dikurniakan banyak kawan banyak bangsa
kalau duk sabah aku tak pernah ada kawan India,
kawan aku di Sabah lain-lain agama, lain2 bangsa, tapi tkda India
* kecuali Sadiq Sigara, Alif Enterprise tempat aku ngan mus minta discount baju... kahkah
duk Lipis ni, macam-macam la kawan aku
yang ajar aku macam-macam

Kalau dalam 3 tahun ni aku belajar tut... tut... dan tut
nta kenapa aku rasa tempoh 3 tahun ni aku lebih banyak belajar hidup
banding belajar buku
sampai aku haus
rindu sejarah
bila Rica cakap nak pergi Cambodia
first come of cos Angkor Wat
Keajaiban dunia yang aku kenal sejak fom2
tunggu la ada rezeki
kita pergi Borubodur pla
I wish mum grant my wish

Bukan senang buat sesuatu tanpa mengharapkan apa-apa
bukan ramai macam tu
kerana manusia selalu mengharapkan sesuatu

Rahmadan Tahun ke-4 di Kuala Lipis

Tuesday, July 9, 2013

Self Reflection


Angie once was said having relationship with her biological brother, even when she receive oscar, she bring her brother along and kiss him like couple. In order to protect Angie, her brother denied, but Angie is showing her love toward her biological brother ( men-women love) like they are the only one in world, I think the romance stop there cause they can't go any further. One thing about her that touch me the most is not her sexy lips, but her honesty that almost kill her, when she play Gia. What she stand for that she even refuse to settled with her dad, that she love her mother so much, even it is illegal love with her brother, she never care what people say. Even her kids is not from her body, she will never stop, She just wanted world to know that how much she can give love is as big as world is.

Merepek

Sebenarnya kami hanya merepek
dalam bahasa sendiri
fikiran sendiri
menulis, bukan
kami hanya merepek
untuk diri sendiri
paling kurang untuk dibaca waktu tua nanti

Kami hanya merepek
generasi kami sebenarnya banyak merepek
generasi bawah kami pula
susah nak cakap
* semalam baru leak video couple 7 hari,
actually nak mention dia generasi bawah aku sikit... kahkah

Kami generasi PPSMI,
Generasi yang di tengah-tengah
di tengah-tengah kegemilangan Steve Jobs
dan di kelewatan batu seremban, galah panjang, patung barbie
macam-macam lagi lah
sedih tengok budak zaman sekarang
pasal duk main dalam tab yang dibanggakan sangat tu
duk mengadap ps2 je * aku tak pernah main ps2 ni...

Kami la generasi bawah sikit dari Fynn jamal
dekat sikit dengan mat luthfi
yang menulis kadang-kadang macam merepek
* aku je merepek, dorang tak
yang berbicara kami faham bukan semata-mata
untuk dibaca, untuk I folo u, U folo I
ketika zaman kegemilangan blog, sebelum Instag wujud
kerana satu gambar menceritakan sejuta kata... kehkeh, ye ke

Kami generasi yang aku sebenarnya boleh berbangga sikit
coz at least kami main biji getah
pasal tu kami generasi yang suka merepek
yang banyak kena hantar ke seberang laut
untuk belajar hidup manusia di dunia Atlantic City
* Mudah-mudahan suatu hari nanti aku dapat rezeki tu nak belajar Sejarah Atlantic City
Kot-kot tahun depan dah wujud dengan sahnya

Generasi kami rindu semasa di seberang laut
maka merepek la kami dalam bahasa dalam-dalam yang dalam
syukurnya generasi kami ramai
ramai-seramainya
wujudlah insan-insan seperti --------
yang belajar tinggi-tinggi di sebelah laut
still menulis dalam bahasa Melayu
sekali-sekala menulis dalam bahasa Inggeris dianjingkan
kononya omputeh dah
hmmm... itulah masalah sesetengah generasi kami
yang merepek, dengan repek2nya, yang macam rempeyek
yang cakap tak guna otak, yang dah hampir dengan generasi
video bf si couple 7 day * ini bukan m'gutuk okay
dia penanda aras utk generasi dia, sekarang dia tengah hot
macam bidang politik pula, penanda arasnya saiful dan anwar

Merepek, I am just merepek okay
untuk diri sendiri
untuk dibaca waktu tua nanti
InsyaAllah kalau ada rezeki,
aku nak study bab daun dengan stomata2nya
dan mana tahu aku jumpa Atlantic City kat mana
pas tu aku merepek lagi, sengaja menunggu jam 12 tengah malam
Salam Rahmadan.

Saturday, July 6, 2013

Anak muda

Kata bapanya,
akanku belikan dunia ini buatmu
untuk diarak ke kubur nanti
buat temanmu disana
Bapanya lupa
anaknya lupa
mungkin tidak cukup duit
maka kempunan membeli dunia
jadilah si anak kehausan di kubur

Kesian si anak,
bapaku salah, katanya nanti dunia akan teman aku dikubur
Kesian si bapa
duit tak cukup anak, rumah banglo, baju mahal,
kasut mahal, handphone mahal, fancy vacation
itu ja bapa mampu
nak beli dunia, tak cukup duit lagi
si anak mencebik,
katamu kau belikanku sedunia
buat peneman di kubur
nanti kau mati bapa
pergi persetan kau dikubur

Kesian si bapa
kesian si anak
kata bapa, aku cuma mahu kau rasa senang
tapi mengapa sampai kau persetankan aku
aku sudah belikan segalanya buatmu
cuma dunia ini saja, tidak mampu ku belikan
kerana dunia ini hakikatnya tak dapat kita arak ke kubur

Kata si anak
ah, dulu kau cakap
akan kau belikan dunia, buat temanku di kubur
pergi persetan kau mati di kubur

Aku kesiankan si anak muda, dan si bapa tua
berdua jiwa mereka kosong, berjoli di kota besar
diceritakan hal agama, menggelakkan tahunya
dikhabarkan dunia lebih kecil dari sebutir pasir
masih terhegeh pergi hospital, memancungkan hidung
mana tahu dalam kubur boleh jadi paling hensem